המערכת המובילה בארץ למציאת תחום הלימודים והמקצוע המתאים לך
התחל במבדק
משך התהליך הוא 8-15 דקות, בסופו יינתנו המלצות על תחומי לימוד ומקצועות המתאימים לך בשיקולים החשובים לך.

25%

מהסטודנטים לא מסיימים שנה א', בעזרת "המבדק" תוכל לדעת מהם תחומי הלימוד המתאימים לך ולא להיכנס לסטטיסטיקה

84%

מהגולשים שפעלו לפי המלצת המבדק דיווחו על שביעות רצון רבה מהבחירה המקצועית שלהם 6 שנים לאחר קבלת ההמלצות

אוניברסיטת ירושלים
מערכת המבדק הייחודית לאתר "יורם לימודים" פותחה ע"י פרופסור איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית
המערכת פותחה בשיתוף פעולה עם מכון הדסה לייעוץ בבחירת מקצוע, שירות התעסוקה ומשרד החינוך

איך בוחרים תחום לימודים בצורה נכונה? מה יותר חשוב: מה ללמוד או איפה לומדים? המספרים והסטטיסטיקות על תחום ייעוץ הלימודים והכוונה מקצועית בישראל: ההיקפים והכמויות, השיטות והטיפים

למעלה מ-150 אלף ישראלים מקבלים מדי שנה החלטה על לימודי תואר ראשון או לימודי תואר שני. מעל 70% הם צעירים, משוחררי צבא, שמוצאים את עצמם מקבלים החלטה על הכיוון המקצועי שלהם בגיל מוקדם ביותר. כ-30% בוגרים יותר, חלקם מועסקים, חלקם מובטלים המחפשים שינוי בחיים.

סקרים שנערכו בשנים האחרונות על ידי מכוני ייעוץ והכוונה מקצועית ללימודים ותעסוקה, מצאו כי בקרב אנשים הנמצאים בתהליך של קבלת החלטה על לימודים וקריירה, מתגלים פעם אחר פעם אותם נתונים הממחישים יותר מהכל את שורש הבעיה: 93% בממוצע טוענים "הייתי מאוד מעוניין להיעזר בגורם מומחה או בכלי ייעוץ שיסייע לי בהחלטה"; בפועל, רק 3 מכל 100 ישראלים פונים לגורמים המתמחים בתחומי ייעוץ לימודים או הכוונה מקצועית.

האופן בו מתקבלות ההחלטות לימודים

השינויים בעולם התעסוקה הישראלי, הגיוון ואפשרויות ההשכלה המרובות שמציפות את השוק מביאות את הדילמה לפתח ביתנו. אנו מוצאים עצמנו נעזרים במקורות מידע בלתי מקצועיים, מקבלים החלטות על סמך תחושות בטן ומשתמשים מעט מדי בחשיבה. יותר מהכל, אולי, אנחנו לא לוקחים בחשבון שההחלטה שלנו עומדת להשפיע על כל ממד בחיים שלנו לפחות בשנים הקרובות.

נתון מדהים ממחיש את התופעה: 53% מקרב הנרשמים ללימודים בישראל מחשיבים את דעתם של חברים או קרובי משפחה כגורם שהכי השפיע על ההחלטה של בחירת המקצוע ללימודי תואר ראשון או לימודי תואר שני או על מוסד הלימודים. כלומר, המשפחה מכוונת אותנו לפנות לתחום של לימודי משפטים והחברים שלנו אומרים שכדאי "רק באוניברסיטה". ואנחנו, בלי לבדוק או להבין בכלל, מוצאים את עצמנו על ספסל הלימודים אחרי שהוצאנו 10,000 שקל על קורס פסיכומטרי ושיפור בגרויות, ולא באמת לקחנו בחשבון את כל השיקולים.

רבע מהסטודנטים לא מסיימים שנה א'

ההתנהלות החובבנית שלנו בבחירת מקצוע ללימודי תואר ראשון או לימודי תואר שני, חוסר המודעות שלנו בעודנו צעירים על ההשלכות של קבלת ההחלטות שלנו, והמנטליות הישראלית של "יהיה בסדר" מובילים לתופעות שמראות שמי שאוכל אותה בסוף - זה אנחנו.

אחד מכל ארבעה סטודנטים לא מסיים שנה א'. 25% מהסטודנטים לתואר ראשון מבינים שקיים פער עצום בין מה שחשבו על המקצוע ובין "מה שקורה כאן באמת". חלקם הגדול מחליף חוג, חלקם מפסיק את לימודי התואר, וחלקם משנים כיוון לגמרי או בוחרים לימודים במוסד אחר.

אפשר להבין את זה לגמרי - מה אנחנו באמת יודעים בגיל 22 על תחומים כמו לימודי מנהל עסקים, לימודי ראיית חשבון או לימודי אדריכלות? אנחנו מדמיינים על סמך פרטים מעולם ההיכרות האישי שלנו (דודה שהיא אדריכלית מפורסמת, אבא שהוא יועץ השקעות מצליח) ומקבלים החלטה בלי לדעת אילו קשיים מצפים לנו במהלך הלימודים.

מחקרים מגלים ששיעור הישראלים הבוגרים, בעלי מקצועות, תארים והכשרה שהיו מעדיפים לעסוק במקצוע אחר, עומד על 61%. כ-28% מרוצים חלקית או מתלבטים לגבי הכיוון שבחרו ורק 11% מהישראלים קמים כל בוקר בלי ספק אחד בלב - הם מאוד מרוצים מהבחירה המקצועית שלהם ולא היו משנים דבר.

שלב א': נעזרים בייעוץ לימודים

כל מחקר שבוצע בעשור האחרון מראה ששביעות הרצון מההחלטה עולה ככל שנעשה שימוש רב יותר בכלי ייעוץ, מקורות מידע וגורמים מקצועיים במהלך תהליך ההחלטה. זו גם ההמלצה הכי חשובה שתקבלו כאן.

להחלטה על תחומי לימודים וכיוון מקצועי בחיים, כמו החלטות על קניית דירה או רכישת רכב ואפילו החלטה על נישואין, יש השפעה מהותית על עתידנו בכל ממד אפשרי - כלכלי, נפשי, חברתי.

כשאנו מחליטים על רכישת רכב אנחנו מבררים פרטים, בודקים ביצועים, מתנסים, ולוקחים אותו למכון בדיקה מקצועי. ההחלטה על תחום לימודים בחיים מלווה בדילמות מורכבות הרבה יותר, ולכן מומלץ לא לגשת אליה לבד אלא להיעזר בהכוונה מקצועית או ייעוץ לימודים.

שלב ב': מה העיקר ומה הטפל בהחלטת הלימודים

רבים מהזוגות הנשואים הטריים מספרים שהיו עסוקים במשך זמן רב בתכנון מסיבת החתונה שלהם, עד שרק בסוף הערב הבינו שבעצם החתונה, שנמשכה מספר שעות, היא רק ההתחלה לחיים שלמים של נישואין.

בנוסף, יש לקחת בחשבון הכוונה מקצועית, כי חשוב לשמור על מיקוד כשאנו באים לבחור מקצוע. צריך לזכור, שבעוד הלימודים ותהליך ההכשרה - מהנים ומעשירים ככל שיהיו - יימשכו מספר חודשים או שנים, אחריהם מחכה לנו העולם האמיתי שבו נצטרך במשך שנים רבות, לקום כל בוקר לאותו תחום מקצועי בו בחרנו.

רבים נוטים להתמקד מדי בשאלה "איפה ללמוד" במקום בשאלה החשובה יותר "מה ללמוד". שאלת ה-"מה" היא שאלת האסטרטגיה, היא החיים האמיתיים. ה-"איפה" היא רק הטקטיקה, שלב הביניים.

שלב ג': שאלת ה-"מה" ללמוד

כלי ייעוץ הלימודים וגורמי ההכוונה התעסוקתיים מודעים לדילמה הגדולה העומדת בפני מי שמנסה להחליט מה ללמוד. אותם גורמים יודעים לפשט את התהליך ולתת לה פתרון: ישנם מאות מקצועות ותפקידים שונים בעולם.

לכולם משותפים מספר מאפיינים שחוזרים על עצמם ברמה כזו או אחרת: למשל, יצירתיות (נחוצה מאוד לגרפיקאי אך פחות מזה לחשמלאי), או כמות נסיעות בתפקיד (רבה יחסית אצל טכנאי מחשבים, נמוכה יותר אצל פקיד בנק). ברגע שאנו יודעים מה חשוב לנו במקצוע שנבחר, כבר עברנו חלק חשוב ביותר.

לאחר מכן יש לבחון את הכישורים האישיים: האם יש לי יכולות טכניות? איך אני מתנסח בכתב ובעל-פה? האם יש לי יכולת חשיבה ארגונית? מקצועות מסוימים דורשים רמות שונות של כישורים אלה (לימודי אדריכלות נדרש לחשיבה מתמטית, יותר מאשר לימודי תקשורת).

היועצים התעסוקתיים עושים לאחר מכן שימוש במערכות המידע הממוחשבות שלהם (הדומות למערכת "המבדק"), ומכוונים מבחינת ייעוץ לימודים באופן המקצועי ביותר.

שלב ד': שאלת ה"איפה" ללמוד

אחרי קבלת ההחלטה על תחום לימודים, כשאנו שלמים ומגובשים, ולאחר שחקרנו לעומק את המקצוע העתידי שלנו (אופי המשימות, שכר, אפשרויות תעסוקה), נשארת המשימה הקלה יותר.

בארה"ב יש "רק" 3,000 מוסדות אקדמיים, בישראל פועלים כ-60 מוסדות. לכאורה, הדילמה של המועמד ללימודים בארה"ב גדולה מאוד בגלל המגוון הרב. בפועל, ההחלטה בארה"ב מבוססת מאוד על הכיוון הפרקטי. מרבית המועמדים לתואר בודקים אילו הן האוניברסיטאות והמכללות שהבוגרים שלהם מרוויחים הכי הרבה באותו התחום, ושולחים בקשות הרשמה ל-5 מוסדות הלימוד מתוכם שהם יודעים שהם עשויים להתקבל אליהם, ובזה תם ונשלם התהליך.

בישראל, אנו רחוקים מהמציאות האמריקנית. אין בזה כל רע, כל עוד אנו מבצעים את התהליך בצורה נכונה ומבססים אותו על מידע.

הטיפ המרכזי שלנו: לשאול, לשוחח עם בעלי ניסיון, לחקור! איפה יותר טוב ללמוד משחק - ב"בית צבי" או ב"לי שטרסברג" בניו יורק? בעצם, מה זה בכלל "טוב"? האם "טוב" זה שאלה של גובה השכר בתום הלימודים? האם זו היוקרה והמוניטין של מוסד הלימודים? האם איכות המתקנים, או סגל ההוראה? מה לגבי חיי החברה?

לא מספיק לבדוק האם מוסד זה או אחר הם "טובים", "מוכרים" או "איכותיים". כמעט בכל מקצוע ישנן אפשרויות הכשרה שונות - החל מקורסים, דרך הכשרות מקצועיות ועד למסלולי תואר אקדמי. האם אלה שמסיימים תואר של לימודי תקשורת מגדילים את הסיכוי שלהם לעבוד בענף הטלוויזיה לעומת אלה שסיימו קורס קופירייטינג?

התשובה לגבי תחום הלימודים המתאים לכם ביותר נמצאת שם, צריך קצת להתאמץ כדי להגיע אליה. אל תתפשרו: תחקרו. תתייעצו עם בוגרים. דברו עם סטודנטים. בואו ליום פתוח. היכנסו לאתרי אינטרנט ותקבלו מידע מקיף. תיעזרו במידע אמין וזמין וקבלו החלטה שקולה.

מחקר אקדמי רב שנים, ידע ומודלים בינלאומיים מתחום הכוונה מקצועית, חדשנות טכנולוגית והבנת הצרכים של המתלבט הישראלי בלימודים - עומדים יחד מאחורי אחת ממערכות ייעוץ הלימודים המובילות בתחום בחירת לימודים

פרופ' איתמר גתי, ראש צוות הפיתוח

פרופ' גתי קיבל את תואר הדוקטור בשנת 1978, והצטרף לסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית בירושלים, בתום שנת השתלמות באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב. משנת 1993 משמש גתי כפרופסור מן המניין. פרופ' גתי הוא בעל תואר מומחה בתחום הפסיכולוגיה התעסוקתית מטעם מועצת הפסיכולוגים בישראל.

בעבר עמד פרופ' גתי בראש צוות הפיתוח של מערכת "מית"ם" במכון הדסה לייעוץ בבחירת לימודים ומקצוע, של מערכת "מידעת" במרכז הארצי לבחינות והערכה, ושל מערכת "משיב" באוניברסיטה העברית. כיום הוא חבר סגל המחלקה לפסיכולוגיה והחוג לחינוך באוניברסיטה העברית, מכהן בקתדרה על שם סמואל ואסתר מלטון בחינוך, ממשיך לעסוק בפיתוח כלים אינטראקטיביים להכוונה מקצועית, לסיוע למתלבטים בייעוץ לימודים ומקצוע.

פרופ' גתי הוא מומחה בעל שם עולמי בתחום של מערכות ייעוץ ממוחשבות לסיוע בבחירת מקצוע. בישראל קיבל את פרס קיי ב-2001 על פיתוח מערכות ייעוץ חדשניות באינטרנט, ובארה"ב את הפרס על שם בולסבי לשנת 2006 על שימוש חדשני בטכנולוגיית המידע לקידום מערכות ייעוץ אינטראקטיביות.

צוות הפיתוח האקדמי

מערכת "המבדק" פותחה על בסיס מחקר רב שנים שהתבצע באוניברסיטה העברית בירושלים ובמקומות אחרים בארץ ובעולם, על ידי צוות מחקר הכולל היום את ראומה גדסי, שירי טל, ולנטינה יזראילביץ', ליסה פרץ ושירה אגסי.

הצוות מתמחה בחקירת התחום של קבלת החלטות בבחירת תחום לימודים ומקצוע, ומבצע מחקרים בתחום של איתור מוקדי הקושי בבחירת מקצוע, סגנונות של קבלת החלטות בבחירת לימודים, ודרכים לקידום תהליך זה. הצוות פועל לשילוב של ממצאי המחקרים והמשוב מהשדה במערכת "המבדק" לשם המשך שיפורה גם בעתיד.

כחלק מתהליך פיתוח המחקרים העומדים מאחורי "המבדק", הצוות פועל בשיתוף פעולה עם מיטב הגורמים המקצועיים בארץ ובפרט הצוות הבכיר במרכז לייעוץ ומידע תעסוקתי של שירות התעסוקה, המרכזים לייעוץ לימודים בבחירת מקצוע באוניברסיטאות חיפה ותל אביב, מכון הדסה לייעוץ בבחירת מקצוע ושפ"י- משרד החינוך.

יורם פורטל לימודים

מאז שנת 1999 פועל יורם פורטל לימודים כמרכז העצבים של תעשיית ההשכלה בישראל. מדי שנה יורם מלווה באמצעות מאות שירותי תוכן ומידע למעלה מ-200 אלף ישראלים אשר נמצאים בשלבים שונים של התעניינות בשוק הלימודים, אם הרשמה של לימודי תואר ראשון או

לימודי תואר שני, חיפוש אחר ייעוץ לימודים או הכוונה מקצועית. עולם התוכן של יורם, בשילוב עם הטכנולוגיות המתקדמות וההיכרות האינטימית עם "הגולש הישראלי מחפש הכיוון" יוצרים מרכז ידע וניסיון מקצועי נדיר אשר באים לידי ביטוי בשורה של כלים ופתרונות ייחודיים מתחום הלימודים ברמה בינלאומית, המעשירים את תכונות מערכת "המבדק".

"המבדק", המבוסס על מערכת "משיב" הותיקה והמובילה בישראל, נחשב לאחת ממערכות ייעוץ הלימודים המובילות בעולם. מפתחיו זכו לפרסים בינלאומיים על פיתוח תפיסת ההתאמה הנכונה בין המתלבט בין תחומי הלימוד המתאימים לו. "המבדק" מכפיל את הסיכוי לשביעות רצון גבוהה מהבחירה המקצועית

ברוב המדינות המערביות פועלים מכוני ייעוץ לימודים או הכוונה מקצועית בתוך כותלי הקמפוסים ומחוצה להם. במדינות רבות באירופה, כמו גם בארה"ב ובאוסטרליה, פועלות מערכות ממוחשבות (חלקן הקטן באינטרנט) שנועדו לתת למתלבט המקומי, עזרה בבחירת תחומי לימודים של לימודי תעודה, לימודי תואר ראשון או לימודי תואר שני, בדומה ל"מבדק".

מערכת "המבדק" היא הגרסה החדשה והמשופרת של "משיב", מערכת הייעוץ לימודים ותיקה ומובילה. "המבדק" מבוסס על מחקרים מתמשכים של טובי החוקרים בישראל בתחום ייעוץ הלימודים והכוונה מקצועית ובראשם האב המייסד שלו, פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית, ממייסדי מכון הדסה לייעוץ בבחירת מקצוע ומהמומחים הגדולים בעולם בתחום זה.

מחקריו של פרופ' גתי, שעליהם מבוסס "המבדק", זכו להכרה ולפרסים בכינוסים בינלאומיים של פסיכולוגים תעסוקתיים, ואלפי יועצי לימודים בעולם פועלים על בסיס המודלים והמחקרים אותם פיתח.

הכי ידידותי, הכי שימושי, הכי מתקדם בהכוונה מקצועית

מערכת "המבדק" (בגרסתה הקודמת - "משיב") פועלת כיום בכמה מדינות בעולם. אחותה האמריקנית "MBCD" היא אחת המערכות המובילות בארה"ב לייעוץ בבחירת לימודים או הכוונה מקצועית, וגם היא נסמכת על מערכת "משיב" הישראלית. כיום פועלות בעולם מערכות ייעוץ לימודים

ממוחשבות רבות, אולם "המבדק" יוצא דופן ברמת האינטגרציה והיישום המתמשך והעדכני של ידע ומחקרים בתחום לימודים והכוונה מקצועית.

התוצאות מדברות בעד עצמן בכל הקשור להחלטת הלימודים

במחקר שנערך בקרב המשתמשים במערכת "המבדק", שש שנים לאחר שעשו בה שימוש, נמצא כי 84% מהנשאלים שבחרו מקצוע לימודים מהרשימה שאיתרה עבורם המערכת הביעו "שביעות רצון רבה מאוד" מהבחירה שלהם. אף לא אחד מהם דיווח על "חוסר שביעות רצון" מהבחירה המקצועית.

קבלת המלצות המערכת הכפילה את הסיכוי לשביעות רצון גבוהה מהמקצוע הנבחר בקרב המשתמשים.

מחקרים נוספים מראים שהשימוש במערכת "המבדק" מקדם את המתלבטים בתהליך קבלת ההחלטות בבחירת תחום לימודים ובחירת מקצוע. מעבר לשביעות הרצון הרבה, דיווחו המשתמשים על נכונות להמליץ על השימוש בה לחבר המתקשה בבחירת לימודים. כמו כן, יועצים של הכוונה מקצועית מדווחים על שיפור בתהליך הייעוץ האישי בעקבות שימוש במערכת "המבדק".

השלמת תהליך בחירת תחום לימודים

לאחר השלמת "המבדק" וקבלת רשימת המקצועות המתאימים ביותר להעדפותיך, מומלץ לחקור ולאסוף מידע על כל אחד מהם (באמצעות ספריית המקצועות של "יורם") ועל מסלולי הלימוד המתאימים ותנאי הקבלה (באמצעות אינדקס הלימודים ומערכת בדיקת סיכויי הקבלה של "יורם").

לאחר השוואה בין המקצועות המומלצים ותחומי הלימוד השונים, תוכלו לקבל את החלטה הנכונה ביותר עבורכם.